Coronasituatie blijft hachelijk

Coronavirus masker - Foto: Pixabay“Het lijkt erop dat we de goede kant op gaan met corona, vooral nu het vaccineren op stoom gaat. Maar de situatie is nog steeds hachelijk nu de besmettingen nog altijd niet echt flink dalen”, zei Léonie Sazias bij het debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.

“Iedereen snakt naar het openen van de samenleving, en dus is het idee van een besmettingsapp een goede richting”, vindt Kamerlid Léonie Sazias. “We kunnen de boel niet op slot houden totdat iedereen is ingeënt. Het is goed dat het niet alleen een vaccinatiepaspoort is, maar een niet-besmettingsbewijs.” Léonie gaf in de Tweede Kamer aan dat er nog wel veel vragen over zo’n besmettingsapp zijn, zoals wat te doen voor mensen die geen telefoon hebben waar de app op werkt. Of hoe om te gaan met mensen met een verstandelijke beperking die geen telefoon hebben? Hoe gaat het met de privacy? Hoe fraudegevoelig is deze app?

Allemaal vragen die minister De Jonge nog moet beantwoorden. Léonie stelde vast dat de Europese Unie al bezig met het maken van een coronapaspoort. “Daar is hier nog maar weinig draagvlak voor”, constateert het Kamerlid. “Hoe staat de app straks in verhouding met dat Europese paspoort?”

Verpleeghuizen

Inmiddels zijn heel veel verpleeghuisbewoners gevaccineerd. “Dat is mooi, maar we zien ook dat veel verpleeghuizen te angstig zijn om de mogelijke versoepelingen door te voeren”, vervolgde Léonie. “Zoals een verpleeghuis in Bilthoven, waar iedereen is gevaccineerd, maar de bewoners nog steeds niet samen mogen eten. Of een dame die met haar gevaccineerde moeder een stukje ging wandelen in het bos. Maar dat was tegen de regels en dus moest de vrouw alsnog in quarantaine. Misschien kan de minister, bijvoorbeeld in samenwerking met ActiZ, de verpleeghuizen beter begeleiden bij het invoeren van de versoepelingen?”

Coronaherstelfonds

“Corona heeft voor sommige mensen langdurige gevolgen, bijvoorbeeld door longschade. De tijdelijke regeling uit het coronaherstelfonds biedt wat soelaas op de korte termijn. Maar er zijn wel beperkingen die volgens 50PLUS onnodig zijn. Je moet je binnen 4 maanden melden en je komt in principe maar 6 maanden in aanmerking voor een extra vergoeding. Mogelijk kan je dan een verlenging van nog eens zes maanden krijgen, maar wat gebeurt er daarna?”

Zorgwekkende economische ontwikkeling

Ondanks forse overheidssteun zien we een zorgwekkende ontwikkeling in de economie: beursgenoteerde bedrijven gaan 30.000 banen schrappen, en investeren duidelijk minder. 140.000 vooral kleine zelfstandigen hebben hun bedrijf inmiddels beëindigd om een faillissement te voorkomen. Het water staat ondernemers aan de lippen. Daarom had Léonie Sazias namens 50PLUS een oproep aan het kabinet: “Bouw steun niet af, maar hou vol. Zet de economie niet op achterstand nu het einde van de crisis in zicht komt. Bied perspectief voor ondernemers, klein en groot. Maak een krachtig samenhangend herstelplan, inclusief royale schuldsanering, zodat economisch herstel niet gesmoord wordt in schulden. Maak net als het Verenigd Koninkrijk en Duitsland een helder stappenplan om uit de crisis te komen, en zorg voor een door investeringen aangejaagd herstel na corona.”

► Blijf 50PLUS volgen! Meld u hier aan voor de gratis digitale nieuwsbrief

© 10 maart 2021