Dorpstraatje In het debat dat de Tweede Kamer voerde over de Woningwet pleitte Gerrit Jan van Otterloo voor veel verschillende én gevarieerde vormen van ouderenhuisvesting. Bovendien diende het Kamerlid van 50PLUS een voorstel in om mensen die wonen in een slecht geïsoleerde woning huurverlaging te geven.

Ouderenhuisvesting speelt een sleutelrol bij het op gang brengen van doorstroming in bestaande huizen. Daarom is bouwen voor senioren zo belangrijk. Maar het moet dan wel gaan om een heel gevarieerd aanbod. “Seniorenhuisvesting of ouderenhuisvesting is niet alleen maar een complex”, zei Kamerlid Gerrit Jan van Otterloo bij het debat over de Woningwet. “Het moet gaan om gevarieerde vormen. Er zijn vele vormen van ouderenhuisvesting nodig en vooral ook in wijken die een gevarieerde bevolkingssamenstelling hebben.”

Gevarieerd aanbod

95 procent van de ouderen woont gewoon in een huis en zal daar een beroep op zorg moeten doen. “De verpleeghuizen zullen bij elkaar hoogstens 5 procent voor hun rekening nemen”, rekende Gerrit Jan voor. “Dat vraagt dus om verschillende en gevarieerde vormen van huisvesting. Verzorgingshuizen werden vroeger niet gebouwd voor mensen die zorg nodig hadden. Mensen kregen toen een woning ter grootte van een kamertje en een gemeenschappelijke doucheruimte, zodat er woningen vrijkwamen in het kader van de woningnood die er in de jaren vijftig was. Daar willen we niet naar terug. Maar we willen wel dat er juist een heel gevarieerd aanbod is van seniorenhuisvesting, voor senioren geschikte woningen.”

Huurverlaging

Gerrit Jan van Otterloo diende in de Tweede Kamer ook een voorstel in om mensen die in een slecht geïsoleerde woning wonen huurverlaging te geven. “Als compensatie voor de stijgende energielasten”, licht Gerrit Jan het voorstel toe. “En dat moet dan zo gerealiseerd worden dat het voordeel van de lagere huur niet wordt tenietgedaan door een gelijke verlaging van de huurtoeslag.” Het voorstel van het Kamerlid van 50PLUS voor een huurverlaging voor slecht geïsoleerde huizen werd echter verworpen door VVD, CDA, D66, PvdA, ChristenUnie, SGP, FvD en Henk Krol, en daardoor helaas niet aangenomen door de Tweede Kamer.

► Volg 50PLUS; meld u aan voor de gratis digitale nieuwsbrief!

© 11 maart 2021