Benzinepomp2 

50PLUS in de Tweede Kamer vindt het zeer teleurstellend dat VVD en PvdA een snelle evaluatie blokkeren van de accijnsverhogingen voor diesel, lpg en alcohol die per 1 januari 2014 zijn ingegaan.


Pomphouders en winkeliers in de grensstreek worden in hun omzet inmiddels flink getroffen door de accijnsverhogingen. Consumenten wijken uit naar buurlanden Duitsland en België, waar benzine, diesel, LPG en alcoholhoudende dranken aanmerkelijk goedkoper zijn.

 

50PLUS-fractievoorzitter Norbert Klein heeft al bij de behandeling van het Belastingplan vorig najaar uitvoerig gewezen op de negatieve gevolgen van verdere accijnsverhogingen. Deze komen nog bóven op de al te hoge lasten voor de burger en schaden het prille economisch herstel.

 

Bovendien wordt met verdere accijnsverhogingen steeds minder opbrengst behaald voor de schatkist. De rek is er bij de burger gewoon uit, en waar mogelijk, wordt uitgeweken naar het buitenland voor tanken en inkopen. 

 

Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft eerder aangegeven dat hij vóór de zomer zal komen met een evaluatie van de accijnzen. 50PLUS denkt dat dat wel eens te laat zou kunnen zijn voor een aantal pomphouders en detaillisten. Inmiddels is een Kamerdebat over de accijnzen aangevraagd. Wanneer dit zal plaatshebben is nog niet zeker.

 

De regeringspartijen VVD en PvdA blokkeerden dinsdag 14 januari een door de SP gevraagde en mede door 50PLUS gesteunde snelle evaluatie van de accijnsverhogingen voor diesel, lpg en alcohol die per 1 januari 2014 zijn ingegaan. VVD en PvdA steunen niet het voorstel om de effecten van deze verhogingen al in februari in kaart te brengen. Zeer teleurstellend, vindt 50PLUS.