Ronald Plasterk Foto Rijksoverheid

 

Van de 50PLUS-kiezers vindt 57% dat minister Plasterk moet aftreden. Bij alle Nederlandse kiezers is dat 47%. Dat heeft Peil.nl vastgesteld.  Plasterk is in het nauw gekomen door uitlatingen over afluisterpraktijken van de inlichtingendiensten.

  

Onder de 50PLUS-kiezers meent 49% (landelijk 48%) dat Plasterk in oktober 2013 bewust heeft gelogen over de gang van zaken bij de inlichtingendiensten en 43% (41%) gelooft dat de minister van binnenlandse zaken wel degelijk op de hoogte was van wat er werkelijk aan de hand was rondom het afluisteren.

 

Het onderzoeksbureau van Maurice de Hond stelde ook vast dat 60% van de 50PLUS-kiezers (landelijk 59%) vindt dat de geheime diensten goed werk doen in het bestrijden van terrorisme en criminaliteit.

 

Terwijl landelijk het percentage 72% is, is bij de 50PLUS-kiezers 60% van mening dat Nederlandse geheime diensten ook Nederlanders afluisteren die niet verdacht worden van terrorisme of criminele activiteiten.

 

Zowel landelijk als wat betreft de 50PLUS-kiezers vindt 61% het erg als Nederlandse geheime diensten toegang hebben tot privé-emails of telefoongesprekken.

 

Bij Peil.nl zakte de PvdA in de afgelopen week 2 zetels in de Tweede Kamer. De partij van Samsom en Asscher staat nu op 12 zetels. De andere regeringspartij, de VVD, handhaafde zich op 19 zetels.

 

Maurice de Hond schrijft het verlies van de PvdA toe aan de ophef die rond minister Plasterk is ontstaan.