Ondernemers die zelf hun pensioen moeten regelen, hebben allemaal eigen redenen om dat wel of niet te doen. Vijf ondernemers werpen een blik op hun afwegingen. Deel 1: freelancer Renate hield zich nooit zo met haar pensioen bezig. Maar nu ze wat ouder wordt, is het pensioen wél een issue voor haar.

50PLUS praat met Renate, sinds kort freelance ondernemer. Een paar jaar geleden hield haar functie op te bestaan. Ze heeft toen intern nog wel een paar keer gereageerd op wat anders, maar dat lukte niet. Gelukkig was er wel een goed sociaal plan. Ze kreeg van haar werkgever twee jaar haar volledige salaris doorbetaald en ontvangt nu nog steeds 75 procent van haar laatst verdiende salaris. “Een zogenaamde wachtgeldregeling. Niet slecht, hoor ik je denken, en dat is natuurlijk ook zo”, zegt ze. “Maar het betekent wel dat ik later minder pensioen krijg. Eigenlijk heb ik me nooit zorgen gemaakt over mijn pensioen, maar ik realiseer me dat ik daar nu dus beter naar moet gaan kijken. Ik wilde eerder al wel iets gaan regelen, maar wist niet zo goed hoe. Lijfrentepolissen vind ik een te dure oplossing. Die hadden bovendien een slechte naam vanwege de verborgen kosten. Dus dat heb ik voorlopig maar even in de ijskast gezet. Ik moet me er nog wat beter in gaan verdiepen.”

 

Mijn leukste opdracht

Vorig jaar begon de nu 52-jarige Renate voor haar zelf als freelance journalist, voornamelijk om naast haar wachtgeld ook nog wat extra bij te verdienen. Ze krijgt regelmatig leuke opdrachten. “Dat varieert van een artikel voor een modeblad schrijven, tot teksten produceren voor een bedrijfsblad en een lifestyle magazine. Laatst had ik bijvoorbeeld een interview met Rob de Nijs. Dat was tot nu toe wel mijn leukste opdracht.”

 

De auto de deur uit

“Je kunt denk ik nooit zeggen dat je het tot in de puntjes geregeld hebt, want je weet niet hoe jouw eigen situatie over pakweg tien of twintig jaar is. Maar je kunt wel ongeveer berekenen wat je nodig zult hebben. Ik mag tot 110 procent bijverdienen. Er is zat schrijfwerk merk ik, en ik krijg nu een steeds groter netwerk. Wat ik nu extra verdien, zet ik gelijk weg voor later. Ik leef wel een stuk zuiniger nu, heb de auto de deur uitgedaan en ga nog maar één keer per jaar met vakantie. Ik heb diverse ‘potjes’ en ik los extra af op mijn huis, zodat de lasten verminderen en ik straks een afbetaald huis heb. Zo probeer ik mijn toekomst financieel te plannen.”

 

Extra stap

Het feit dat Renate de eerste stappen heeft gezet voor haar pensioen, al zijn het maar kleine, geeft haar een goed gevoel. “Misschien is later nog een extra stap nodig, maar het geeft rust dat ik er in ieder geval over heb nagedacht. Ik zou anderen willen adviseren om dat ook te doen.”

 

Pensioen wordt een issue

De verkiezingen worden belangrijk, realiseert Renate zich. “Welke partij gaat zich inzetten voor de pensioenen van de ouderen? 50PLUS natuurlijk, maar wie nog meer? Het lijkt erop dat buiten 50PLUS weinig andere politieke partijen het huidige pensioenprobleem voor ouderen durven aan te kaarten. Best wel raar eigenlijk. Nou ja, ik zal alle partijen de komende tijd beslist gaan volgen. Ik heb altijd links gestemd, eerst PvdA, later SP en tussendoor ook nog eens een keertje D66. En straks misschien 50PLUS! Jongeren zijn niet met hun pensioen bezig. Ik begrijp dat wel hoor. Vroeger deed ik dat ook nooit. Maar nu je zelf ouder wordt, begint het toch een issue te worden!”

 

Tekst: Frans Limbertie


Doneer aan 50PLUS

U kunt via dit formulier een donatie doen aan 50PLUS. Wij zijn enorm geholpen met uw gift. U kunt zelf het bedrag aangeven dat u wenst te doneren. Nadat u het formulier heeft ingevuld en op 'doneren' klikt wordt u doorgestuurd naar Mollie voor de Ideal betaling. 50PLUS heeft een ANBI-registratie en daardoor zijn uw giften aftrekbaar voor de belasting. Alvast bedankt voor uw donatie.
Uw naam:
Invalid Input

Uw emailadres:
Invalid Input

Donatiebedrag:
Invalid Input