Jan Zoetelief in NijmegenIk ga heerlijk de paasdagen in. Even terugschakelen en genieten van alles wat we bereikt hebben. Want nu het stof van de gemeenteraadsverkiezingen neergedwarreld is, kunnen we met trots terugkijken op het proces en resultaat: 34 zetels en 2 deelraadzetels is een topper! 50PLUS bleek een grote stijger in het verdeelde politieke landschap. Ondanks dat we worden doodgezwegen door de grote kranten is dat een vaststaand feit!

Onze nieuwe gemeentelijke volksvertegenwoordigers hebben deze week de eerste kennismakingsgesprekken gehad met informateurs van de grootste partijen. De komende weken zullen zij met leden en ondersteunende fractieleden de plannen klaarmaken voor het komende jaar. Ik wens ze daarbij veel succes! 

In het bekende Bussumse hotel Jan Tabak hebben partijleider Henk Krol namens onze Tweede Kamerfractie en het hoofdbestuur bij monde van ondergetekende aan de gekozen lijsttrekkers toegezegd om stand-by te zijn voor vragen en hulp bij formaliteiten en een eventuele formatie. 

En nu verder! De onafhankelijke voordrachtscommissie analyseert momenteel de binnengekomen sollicitaties voor verkiesbare plaatsen in het hoofdbestuur. Deze commissie staat onder leiding van onze provinciale voorzitter Chris Veeze. Ik wens hem en zijn commissie veel wijsheid toe. Het hoofdbestuur zal zo spoedig mogelijk met een lijst met namen komen van mensen die zij definitief voordraagt. 

Als partijvoorzitter kijk ik tevreden terug naar een weerbarstig en intensief jaar. Er is veel gebeurd, maar vooral ook veel gerealiseerd. Het goede nieuws is:
- dat onze partij meer dan ooit op de kaart staat in politiek Nederland.
- dat we al meedoen in een fiks aantal waterschappen en nu onze standpunten ook kunnen uitspreken in diverse gemeenteraden. En wie weet kunnen we bij een enkele gemeente meedoen in het college van Burgemeester en Wethouders.
- dat we, mede dankzij de inzet van de Tweede Kamerfractie, al maanden op winst staan in verschillende peilingen; we schommelen tussen de 6 en 7 zetels. Ook hier hebben we de weg omhoog te pakken!
- dat de relatieve partijonrust vanuit de vorige periode zich dit jaar gelukkig niet heeft doorgezet. Onze leden hebben met veel wijsheid de weg naar groei en stabiliteit gesteund.

Er is dus alles aan gelegen om deze aanpak voort te zetten. Zeker met het vooruitzicht van de verkiezingen voor Provinciale Staten en de waterschappen, en vlak daaropvolgend de Europese verkiezingen. Ik hoop dan ook dat we zeer deskundige en actieve hoofdbestuursleden zullen kiezen, die met eensgezinde teamgeest de grote opgaven op zullen pakken.

In mijn column van volgende week zal ik ingaan op de accenten die ik zou willen leggen in de komende jaren. En voor nu ga ik – zoals gezegd – heerlijk de paasdagen in. Ik wens ze u ook!

Jan Zoetelief
Partijvoorzitter 50PLUS