Geert DalesRuim een maand ben ik nu uw partijvoorzitter. Bij mijn verkiezing heb ik een actieve communicatie met de leden beloofd. En dat niet alleen van bestuur naar leden, maar ook andersom. Wie wat wil zeggen is altijd welkom. Per mail of mondeling. Of gewoon per telefoon. Daarom heb ik op de algemene ledenvergadering in Driebergen mijn telefoonnummer verstrekt. Er is door velen gebruik van gemaakt en daar ben ik blij mee!

Binnenkort zal ik namens het hele bestuur een ouderwetse ledenbrief op deze site plaatsen waarin staat wat het bestuur, dat al diverse keren bijeen geweest is, heeft gedaan, welke besluiten zijn genomen, welke plannen worden ontwikkeld en hoe we de leden daar actief bij gaan betrekken. Daarna moeten we zo snel mogelijk toe naar meer hedendaagse, interactieve vormen van communicatie. 

In de vele gesprekken, aan tafel of per telefoon, die ik in de afgelopen weken voerde met leden, bestuurders en gekozen volksvertegenwoordigers bespeurde ik dikwijls een verhoogde staat van opwinding. Opwinding wordt veroorzaak door een hersenactiviteit die ontstaat door bepaalde prikkels. Deskundigen leggen uit dat de hersenen prikkels op twee manieren interpreteren: snel en automatisch (schrik, angst, boosheid) of langzaam en doordacht (enthousiasme, vreugde, stimulering). Dat laatste is prettiger en bevredigender. Het proces valt slechts met mate te beheersen. Beide vormen van opwinding zullen dus blijven voorkomen. Ook bij 50PLUS.

De kunst is nu zoveel mogelijk de langzame en doordachte variant zijn werk te laten doen. Dus als iets je tegenstaat niet meteen een boze mail tikken met cc aan Jan en alleman, maar even achterover leunen en naar de positieve opwinding zoeken. Heeft de ander niet gewoon een punt? En kunnen we het er op een rustige manier over hebben? Waarbij argumenten worden gewisseld zonder elkaar meteen in de rede te vallen. Waarna een goed gesprek volgt en er een mooi besluit uitrolt. Probleem opgelost. Iedereen blij. Er ontstaat een positieve prikkel met bijbehorende opwinding.

50PLUS heeft het imago een partij van ruziemakende ouderen te zijn. Mijn waarneming is een andere, maar het beeld is gezet. Ieder ruzietje, hoe klein ook, bevestigt voor de buitenwereld dat beeld. Het is dus van het grootste belang dat meningsverschillen, die heel normaal zijn in een politieke partij, op een constructieve manier worden uitgesproken. 50PLUS moet hierin het goede voorbeeld geven. Wij zijn gemiddeld ouder en dus, hopelijk, wijzer. Iedereen zijn zin geven lukt niet. Er zullen altijd teleurstellingen zijn. Maar professioneel optredende politici, bestuurders en aspirant-politici en -bestuurders weten daarmee om te gaan. Je ‘nederlaag’ ruimhartig accepteren levert alleen maar respect op en maakt je uiteindelijk sterker.

De leden van het hoofdbestuur trekken de komende tijd het land in. Er staan belangrijke dingen te gebeuren. Nieuwe provinciale besturen worden gekozen, kandidaten voor de verkiezingen geselecteerd en politieke programma’s opgesteld. Het hoofdbestuur zal graag meehelpen om daarbij positieve opwinding te veroorzaken. 

Geert Dales
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.