9 juli 2025: Raadsvergadering en algemene beschouwingen
Terugblikken, vooruitkijken, stemmen voor of tegen moties; 50PLUS Amstelveen sprak deze avond o.a. over wonen, belastingen en burgerparticipatie in de algemene beschouwingen naar aanleiding van de Perspectiefnota 2026-2029.

Installatie kinderburgemeester – foto Emiel Sjaardema
Na de installatie van de nieuwe kinderburgemeester was het woord aan de fracties.
Emiel Sjaardema:
“Net als voor andere partijen is het voor 50PLUS Amstelveen de laatste Perspectiefnota van de afgelopen raadsperiode. Voor de coalitie een afronding van hetgeen is afgesproken; voor de oppositie weinig ruimte om nog echt het verschil te maken.
Wonen
Tijdens de verkiezingen zal het ook volgend jaar vooral gaan over wonen. Het college staat weer regelmatig in het nieuws om successen te melden.
Wat schetst onze verbazing dat we nu zelfs een motie zien om toekomstige inwoners van Amstelveen te raadplegen wát en voor wie er gebouwd zou moeten worden? En onze eigen inwoners dan? Daar kunnen we al niet aan voldoen, laat staan dit nog breder op te zetten.
Er zijn genoeg initiatieven genomen zonder dat de raad daarin mee wilde gaan.
Nog vers in ons geheugen ligt onze motie uit 2024 ‘Betaalbare woningen jongeren en ouderen‘ om specifiek voor die twee groepen met voorrang te bouwen op onze schaarse eigen grond.
Ook een initiatief voor ouderenwoningen van ‘Woongroep senioren Amstelveen‘ wil maar niet vlotten vanwege een andere prioritering.
Ook voor de komende raadsperiode gaat het 50PLUS Amstelveen niet om zo veel of zo hoog mogelijk te bouwen – om maar aan de vraag vanuit Brussel en Den Haag te voldoen – maar om gericht te bouwen voor wat we nu en in de nabije toekomst hier nodig hebben.
Hoe helpen we onze eigen kinderen verder in plaats van de wereldproblematiek op te willen lossen. En gericht op onze vergrijzende bevolking zodat onze ouderen vrijwillig naar een meer op maat geschikte woning met een gezamenlijke opzet, en volop zingeving, gezond oud kunnen worden in een voor hen vertrouwde omgeving.

Binnen twee jaar 24% verhoging
Belastingen
De vele grote projecten werken door in onze belastingen. Om dit mede te bekostigen zijn al grote reserveringen aangelegd en is de OZB verhoogd. Naast een verhoging in 2024 van 16% nu in 2025 een verhoging van ook nog eens 8%. Binnen twee jaar dus maar liefst 24%! De grootste door de gemeente te beïnvloeden inkomstenbron. Die komt helaas wel redelijk eenzijdig op het bordje van de eigen woningbezitters te liggen.
Daarnaast is de basis gelegd om parkeerbelasting in heel Amstelveen in te voeren. Onze motie van dit voorjaar ‘Onderzoek zonevrij parkeren (bewoners)vergunninghouders‘ om, zodra je een parkeervergunning hebt, je drie uur vrij kan parkeren binnen een andere zone (m.u.v. het centrumgebied), is afgewezen na een preadvies van de wethouder met de argumenten zoals “het gaat om serieus geld” en “de financiële consequenties niet in te kunnen schatten.”
Tsja… laat dat nu net de reden van onze motie zijn. Zeker bij een verdere uitbreiding van de parkeerzones gaat dit onze burgers serieus geld kosten! En dat bovenop alle andere gemeentelijke verhogingen. Niet alleen de landelijke maar ook de gemeentelijke belastingen stijgen sneller dan de gemiddelde lonen. Een zorgelijke ontwikkeling!

Bovenkerks bussluisdrama – op naar weer een extern adviesbureau– foto Emiel Sjaardema
Ter afsluiting: Burgerparticipatie
50PLUS Amstelveen is een warm voorstander voor het houden van een referendum bij belangrijke of controversiële onderwerpen.
Het bestuur van onze gemeente voelt nu voor veel inwoners aan als een logge tanker op volle zee die bijna niet meer valt bij te sturen. Bij te veel zaken zien wij helaas eenzelfde patroon. Zoals bij de parkeerbelasting die meerdere keren werd uitgebreid en waarbij de gemeente door de rechter op onderdelen is teruggefloten.
En zeer recent ook over de aanleg van de bussluis in Bovenkerk waar ik de première van ‘2,43 m2 onrust’ heb mogen bijwonen. Zelfs na een tweede verloren rechtszaak gaat men niet terug naar de tekentafel maar wordt er weer een extern adviesbureau in de arm genomen.
Met welk doel, vragen wij ons dan af? En wie betaalt al deze extra kosten? Dit ervaren onze inwoners als een zorgelijke ontwikkeling en valt voor ons niet uit te leggen.
En we moeten niet alleen over ouderen praten maar meer kijken hoe we onze ouderen bij voor hen belangrijke onderwerpen kunnen betrekken. Gelukkig is onze motie ‘Amstelveen Leeftijdsvriendelijke Stad‘ waarmee een voorzet hiertoe wordt gegeven, unaniem aangenomen.
Er wordt te veel bepaald door een te kleine groep. Deze kleine groep loopt niet tegen dezelfde problemen aan en lijkt zich maar weinig in de ander te kunnen verplaatsen. Als we echt dicht bij de burgers willen staan zullen we beter moeten luisteren en ook wel echte invloed geven in wat hen bezighoudt!”
De moties:
🔴2.1.1 MOTIE (VVD) – Schoon spelen, vrij uitlaten
Geen idee op hoeveel “klachten” deze motie is gebaseerd. Nog minder ruimte voor de hondenbezitter en meer afgeschermde ‘plekken’. Ervaar zelf de negatieve ervaringen niet. Lees of hoor niets over katten? Naast dat ze hun behoefte overal doen zijn de vogels, zelfs in het broedseizoen, niet veilig.
50PLUS Amstelveen ziet dan ook niets in deze motie. Tegen.
🔴2.1.2 MOTIE (D66) – Betrek woningzoekenden bij woningbouwplannen in Amstelveen
Geen idee waarom we woningzoekenden van buiten de regio bij de woningbouwplannen zouden betrekken. Zeker gezien de internationale samenstelling een ondoenlijke zaak. Voor onze lokale inwoners lukt het ons al niet daarin te voorzien of om hen echt bij de plannen te betrekken. Tegen. Ook meegenomen in de algemene beschouwingen.
🟣2.1.3 MOTIE (D66) – Meer invloed uitoefenen op openbaar vervoer
Mede ingediend.
🔴2.1.4 MOTIE (D66) – Vrij om jezelf te zijn
50PLUS Amstelveen onderschrijft de mening dat iedereen zichzelf zou moeten kunnen zijn. Dit beperkt zich echter niet tot de gemeentegrenzen.
Het start bij de opvoeding en zou verder versterkt moeten worden via het onderwijs. Met de huidige oproep en het onderzoek bereik je in onze ogen alleen degenen die er al voor open staan. En het gaat nu juist net om diegenen met andere waarden en normen. Zou breder (landelijk) moeten worden opgepakt. In deze vorm tegen.
🟢2.1.5 MOTIE (BBA) – Veilig naar school over het Kazernepad
Voor.
🟣2.1.6 MOTIE (BBA) – Toezicht zorgfraude Wmo
Mede ingediend.
🟢2.1.7 MOTIE (GroenLinks) – Voorlichtingscampagne seksuele gezondheid
Mooi om aan te sluiten bij al bestaande initiatieven. En de eenmalige ludieke actie kost weinig. Elke te voorkomen ongewenste zwangerschap en/of SOA kan een grote winst zijn in meerdere opzichten. Voor.
🟣2.1.9 MOTIE (PvdA) – Maatwerk indexatie culturele instellingen
Lijkt ons een goede zaak om uit te laten zoeken waarom het hier op een andere manier gaat en het college met een voorstel te laten komen. Voor nu ook geen idee om wat voor bedrag het zou gaan? Dienen om die reden dan ook graag mede in.
Mede ingediend.
🟢2.10 MOTIE (PvdA) – Verkenning en inzet van een AI-chatbot voor gemeentelijke dienstverlening
Mits alleen als vrije keuze en als aanvulling op de site! Absoluut niet als eerste telefonische opvang zoals je bij sommige klantonvriendelijke organisaties ziet waarbij je niet voorbij de chatbot lijkt te kunnen komen.
Voor.
🟢2.11 MOTIE (PvdA) – Haal de tentoonstelling 50 jaar Blijf Groep naar Amstelveen
Voor.
🟣2.12 MOTIE (Goed voor Amstelveen) – Kinderrechten in het vizier
Mede ingediend.
🔴2.13 MOTIE (SP) – Huurder duurzaam in positie
Een sympathiek voorstel. Hier loop je echter tegen hetzelfde probleem aan als de landelijk geopperde huurbevriezing. Hoe bereik je tevens de particuliere sociale sector? En wie krijgt de meeropbrengst bij verkoop? Tegen.
🟢2.15 MOTIE (CU) – Warm hart voor een koel plan
Ons ontgaat een beetje de logica om niet te volstaan met het landelijke plan. Uiteindelijk gaat het om gedrag en daar kan een lokaal plan aan bijdragen. Goed om naar elkaar, zeker de kwetsbare groepen zoals met name ouderen, om te kijken en zelf verstandig te handelen als het te warm wordt.
Voor.
🟣2.16 MOTIE (CU) – Versterk de basis: verkenning OKO in Amstelveen
Mede ingediend.

Speelbadje park Middenhoven – foto Emiel Sjaardema
Met dit plan is in kaart gebracht hoe de gemeente de speelruimte in Amstelveen de komende jaren verder vormgeeft. Per locatie wordt afgewogen welke inrichting het beste past bij de behoeften van kinderen en jongeren. Bij de inrichting van speelplekken betrekt de gemeente de buurt actief en bij de schoolpleinen is dit in overleg met de school. (…) De zeven speelbadjes renoveren we vanwege strengere wet- en regelgeving op het gebied van waterkwaliteit en hygiëne. De badjes krijgen daarom moderne filtersystemen.