Aanval op de AOW gaat over fatsoensgrenzen heen
De manier waarop de afgelopen jaren gesproken wordt over de vergrijzing, de financiële positie van ouderen en de houdbaarheid van de AOW neemt vormen aan die niet acceptabel meer zijn. 50PLUS verzet zich daarom fel tegen de jongste aanvallen op de AOW en de toon die daarbij aan de orde is.
Nadat jarenlang de koopkracht van pensioenen is uitgehold door beperkte of soms geheel geen indexatie, wordt nu door topambtenaren de aanval geopend op de AOW, de basis van onze oudedagsvoorziening. De AOW zou moeten worden beperkt, gepensioneerden zouden alsnog premie moeten gaan betalen voor de uitkering die ze al genieten en de AOW-leeftijd zou sneller omhoog moeten. Dit alles vanuit de argumentatie: er zijn teveel ouderen.
Niet de ouderen zijn het probleem, maar de manier waarop de financiering van de AOW is geregeld. Zo gaan de topambtenaren van de Studiegroep Begrotingsruimte er aan voorbij dat werkenden weinig AOW-premie betalen, omdat zij een arbeidskorting genieten van 6000 euro en een algemene heffingskorting van 2500 euro. Daardoor betalen zij in werkelijkheid
4-8% AOW-premie. ZZP-ers betalen zelf helemaal geen premie. Het is onbegrijpelijk waarom AOW-ers dan straks 18% premie zouden moeten gaan betalen.
De ambtenaren die het advies opstelden voor een nieuw kabinet, noemen de vergrijzing van ons land ‘met stip het belangrijkste probleem voor de komende jaren’. Door zulke uitspraken schrikken steeds meer mensen in ons land niet meer terug voor steeds grovere beelden. De vergrijzing wordt door de media soms al voorgesteld als een financieel blok aan het been, 50-plussers worden door SIRE afgeschilderd als uitgerangeerden en de alleroudsten door opinion makers als ‘dor hout’.
50PLUS zal geen enkele aantasting van de AOW steunen. De AOW moet staan als een huis. De partij heeft in de Eerste Kamer weten te bewerkstelligen dat de koppeling van de AOW aan het minimumloon werd hersteld. In de Tweede Kamer had de stem van 50PLUS beslissend kunnen zijn voor een pensioenreferendum. Door deze recente ontwikkelingen en plannen zullen AOW en pensioen onze speerpunten worden bij de komende Tweede Kamerverkiezingen, naast zorg en wonen.